Przemysł spożywczy

HIGIENA I MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA

Martwi cię Biofilm? Legionella? Nie skuteczna dezynfekcja? Masz problem z rozwojem bakterii, grzybów lub pleśni?

FAKTYCZNA HIGIENA TO KONIECZNOŚĆ

Dla producentów żywności przestrzeganie norm i zasad higieny produkcji, w tym mycie i dezynfekcja maszyn to konieczny warunek działalności zakładu. Służą temu wewnętrzne i unijne regulacje prawne, dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych, nowoczesne metody badań żywności, częste audyty, wymagania sieci sprzedaży, a także wdrożenie i obsługa standardów jakości (HACCP, IFS, BRC, ISO 22000, GLOBALGAP...).

Jakość produktu spożywczego i czas jego przydatności do spożycia jest ściśle związana z utrzymaniem właściwych norm higienicznych podczas jego produkcji, transportu i sprzedaży.
Dotyczy to każdej branży spożywczej: mięsnej, mlecznej, napojowej, warzywniczej i pozostałych.

ZAGROŻENIA
Nieusunięty brud i pozostałości produkcyjne stanowią pożywkę dla wszelkiego rodzaju mikroorganizmów.
Resztki żywności mogą być źródłem skażeń substancjami toksycznymi jakie powstają podczas ich rozkładu doprowadzając do zatruć pokarmowych lub ciężkich powikłań zdrowotnych.

Dlatego tak ważne jest mycie i dezynfekcja w każdej produkcji spożywczej.

JAK MOŻEMY POMÓC
Indywidualnie do specyfiki Twojej produkcji – na podstawie własnego audytu ustalimy:

  • przyczynę lub źródło skażenia mikrobiologicznego
  • odpowiedni program procedur mycia i dezynfekcji zgodnie z systemem HACCP, Księgę GMP i GHP, Plany Higieny itp.,
  • dobierzemy i dostarczymy odpowiednie środki chemiczne, urządzenia przeznaczone do mycia i dezynfekcji,
  • przeszkolimy  pracowników  odpowiedzialnych za utrzymanie higieny w zakresie bezpiecznego stosowania środków chemicznych i obsługi urządzeń,
  • razem ustalimy częstotliwość naszych wizyt kontrolnych, usług serwisowych i szkoleniowych.

Użycie odpowiednich procedur postępowania oraz zastosowanie właściwego programu mycia i dezynfekcji zwiększy bezpieczeństwo produkcji i pozwoli obniżyć wydatki.

 

Karty katalogowe do pobrania

Copyright © 2017 LAUFER | Polityka cookies | Logowanie

Code by: Designed by: autor.biz